Način plaćanja parking usluga

JKP "Parking servis" Požarevac

Sistem plaćanja usluga parkiranja na uličnim parkiralištima je organizovan tako da možete platiti kupovinom parking kartice na svim bolje snabdevenim kioscima po gradu i u većini menjačnica, kao i slanjem SMS poruke na kratke brojeve u zavisnosti od zone i trajanja parkiranja.

Parking karta

Plaćenje usluge parkiranja putem parking karte se vrši kupinom karte za zonu u kojoj se vozilo nalazi, pravilnim obeležavanjem karte. Obavezno je postavljanje karte u vozilu na vidnom mestu kako bi ovlašćeno lice koje vrši kontrolu naplate parkinga imalo uvid u validnost iste.

SMS Poruka

Plaćenje usluge parkiranja putem SMS poruke vrši se ukucavanjem registarske oznake vašeg vozila (bez razmala, crtica ili bilo kakvih drugih znakova sem slova i brojeva). Ukoliko vaše vozilo na registarskim tablicama sadrži karaktere Č, Ć, Š, Ž ili Đ, a da vaš telefon ne podržava unos ovih karatktera, u tom slučaju se umesto navedenih ukucavaju C, S, Z ili D.

SMS poruku šaljete na broj 8121, 8122 ili 8123 u zavisnosti o kojoj se zoni radi i da li šaljete za 1 sat ili dnevnu kartu koju je moguće poslati samo u II zoni.

Sistem mobilnog operatera će vam u jako kratkom roku odgovoriti porukom koja potvrđuje uspešno plaćanje parkiranja, zonu i vremenski interval.

5 minuna pre isteka vremena vremena parkiranja, koje ste uplatili putem SMS poruke, sistem će vam poslati poruku kojom vas obaveštava da vreme parkiranja koje je uplaćeno uskoro ističe. Nakon ove informacione poruke, možete produžiti parkiranje u zoni u kojoj se nalatite i to u I zoni maksimalno još 2 sata, a u II zoni neograničeno. Ukoliko ste u prvoj zoni iskoristili sva 3 sata koja su predviđeni makimum vremena koje možete u toj zoni biti parkirani, dužni sta da pomerite vozilo sa tog parking mesta.

NAPOMENA: moguće je u jednom trenutnu poslati više poruka jednu za drugom i sistem će uvažiti tu operaciju kao uplatu viđe sati u odreženoj zoni, nije obavezno čekati da istekne vreme parkiranja kako bi moglo da se dalje produži.

SMS Poruka / neke česte greške

  • Umesto 0 u poruci se kuca slovo O.
  • Umesto „Đ“ u poruci se kucaju slova „DJ“. Ispravno je uneti slovo „D“. Ovo važi za mobilne telefone koji ne podržavaju unos dijakritičnih karaktera Ć, Č, Š, Ž, i Đ te se u ovim slučajevima unose slova C, S, Z ili D.
  • Poruka poslata bez registarske oznake grada.
  • Permutacija brojeva registracije.
  • Plaćanje na broj zone u kojoj nije parkirano vozilo, zamena zone parkiranja.
  • Ne obraćanje pažnje da su u zoni u kojoj je vreme parkiranja ograničeno – u crvenoj zoni je vremensko ograničenje parkiranja na 180 minuta.
  • Prilikom plaćanja SMS-om, ne čeka se povratna poruka koja potvrđuje da ste uplatili parkiranje ili da tog trenutka ne možete da uplatite parkiranje.
  • Parking karta kupljena na kiosku nije ogrebana.
  • Parking karta nije postavljena na vidno mesto.
TOP